SLUJBA PARACLISULUI MAICII DOMNULUI OFICIATA IN FIECARE ZI LA BISERICA „SF. IERARH NICOLAE ȘI SF. MUCENIC MANUIL” A PAROHIEI BOLINTIN DEAL I

SLUJBA PARACLISULUI MAICII DOMNULUI OFICIATA IN FIECARE ZI LA BISERICA „SF. IERARH NICOLAE ȘI SF. MUCENIC MANUIL” A PAROHIEI BOLINTIN DEAL I

Postul Adormirii Maicii Domnului este o perioadă duhovnicească de rugăciune mai deasă şi intensă către Născătoarea de Dumnezeu. În bisericile noastre ortodoxe, în timpul postului se săvârşesc cu precădere cele două Paraclise ale Maicii Domnului din Ceaslov. Urmând tradiția ultimilor ani, la Parohia „Sf. Ierarh Nicolae și Sf. Mucenic Manuil” slujba celor două paraclise se săvârşeşte alternativ în fiecare zi din acest post.

Slujba Paracliselor Maicii Domnului este integrată în aceste zile ale postului în cadrul slujbelor Laudelor bisericeşti zilnice, fiind oficiată seara, după Ceasul IX şi Vecernie.

         „În perioada Postului Adormirii Maicii Domnului, în biserica „Sf. Ierarh Nicolae și Sf. Mucenic Manuil” a Parohiei Bolintin Deal I s-au săvârşit slujbe speciale în cinstea Maicii Domnului. În fiecare seară, de la ora 18:00, a fost oficiată slujbă Paraclisului Maicii Domnului după săvârşirea Ceasului IX şi a Vecerniei. Paraclisul Maicii Domnului este o rugăciune prin care cerem mângâiere şi ajutor Maicii lui Dumnezeu şi prin care o rugăm să ducă înaintea Fiului ei, a Domnului Hristos, rugăciunile şi cererile noastre, ale credincioşilor“, ne-a transmis părintele paroh Pisculungeanu Florian.

                Cele două Paraclise ale Maicii Domnului din Ceaslov sunt foarte cunoscute şi îndrăgite de credincioşi şi au intrat în tradiţia liturgică a Bisericii noastre, ele fiind săvârşite cu deosebire în perioada Postului Adormirii Maicii Domnului şi în Postul Crăciunului.

 

               „Cuvântul paraclis înseamnă mângâiere, consolare, întărire sufletească. De aceea, Paraclisul spre deosebire de Acatist este format din condace, tropare şi canonul complet, care este numit canon de mângâiere. Această slujbă a Paraclisului ne îndeamnă ca în timpul Postului Adormirii Maicii Domnului să unim rugăciunea cu starea de pocăinţă, cu cerere de ajutor de la Maica Domnului ca noi să devenim ascultători faţă de Dumnezeu, după cum ea este model de ascultare, de smerenie, de sfinţenie şi de dăruire de sine lui Dumnezeu. Poporul nostru simte în citirea Paraclisului o tărie spirituală, un ajutor, bucurie şi pace. Deci, Paraclisul este un izvor de putere duhovnicească, un izvor de întărire, încurajare şi biruinţă asupra ispitelor, suferinţelor, bolilor şi necazurilor. De aceea este foarte iubit de popor acest Paraclis şi este de mare folos duhovnicesc“, a spus părintele paroh Pisculungeanu Florian, în cuvântul de învăţătură rostit la sfârşitul slujbei Paraclisului Maicii Domnului din data de 12 august 2018.

        

           Primul Paraclis al Maicii Domnului din Ceaslov a fost compus în secolul al IX-lea de către Sfântul Teostirict Mărturisitorul, iar al doilea Paraclis datează din secolul al XIII-lea.

 

        

Mâine, 14 august 2018, începând cu ora 18  în biserica „Sf. Ierarh Nicolae și Sf. Mucenic Manuil” a Parohiei Bolintin Deal I va fi oficiată slujba Prohodului Maicii Domnului.

Galerie Foto

  • parasclis 
    parasclis
  • parasclis 1 
    parasclis 1
  • parasclis 2 
    parasclis 2
  • parasclis 3 
    parasclis 3
  • parasclis 4 
    parasclis 4