PRIMA SAPTAMANA DIN POST. CANONUL CEL MARE

PRIMA SAPTAMANA DIN POST. CANONUL CEL MARE

           Astăzi, 03 martie 2014 -Anul Euharistic (al Sfintei Spovedanii și Sfintei Împărtășanii) și Anul comemorativ al Sfinților Martiri Brâncoveni-, începând cu orele 17:00, în parohia noastră a fost oficiată Slujba Pavecerniței Mari, împreună cu Canonul Sfântului Andrei Criteanul. Acest canon se săvârșește în fiecare seară din prima săptămână a Postului Mare, până joi inculsiv și în a cincea săptămână, în ziua de miercuri, când se citește în întregime.

 

Părintele Alexandru Schmeman spune: „la începutul Postului Mare, ca un „debut” al acestuia, ca un „acordaj”  înainte de „armonia” deplina, găsim CANONUL CEL MARE DE POCĂINȚĂ AL SFÂNTULUI ANDREI CRITEANUL, care este împărțit în patru părți”.

 

Părintele paroh Pisculungeanu Florian la finalul slujbei a ținut un cuvânt de învățătură spunând despre Canonul cel Mare că poate fi cel mai bine descris ca fiind o plângere de pocăință care ne vorbește despre proporțiile și adâncimea păcatului, tulburând sufletul cu jale, căință și nădejde. 

 

Sfântul Andrei, al Cretei, cu o măiestrie unică, împletește marile teme biblice – Adam și Eva, Raiul și căderea în păcat, Noe și Potopul, David, Pământul făgăduinței și, în cele din urma, Hristos și Biserica – cu mărturisirea păcatelor și cu pocăința. 

 

Canonul cel Mare debutează într-o notă foarte personala: „De unde voi începe a plânge faptele vietii mele ticăloase suflete? Ce începere voi pune, Hristoase, tânguirii acesteia de acum?“

 

           Părintele a spus că începând cu aceste patru seri, cântarile Canonului cel Mare, ne amintesc iara și iara istoria duhovnicească a lumii, care este și istoria noastră.  Exemplele biblice sunt mai mult decat simple „parabole” , asa cum poate mulți oameni cred, și care găsesc deci acest Canon prea „istovitor”, prea încărcat cu nume și întâmplări nesemnificative! De ce să vorbim, se întreaba ei, de Cain si Abel, de David si Solomon, când ar putea fi mult mai simplu să spun: „Am pacatuit“? Ceea ce ei nu înteleg, totuși, este ca simplul cuvânt păcat în tradiția biblică și creștina are o încărcătura pe care omul „modern” este, pur si simplu, incapabil să o cuprindă și care face ca mărturisirea păcatelor sale să fie ceva foarte diferit de adevarata pocaință creștină.

 

           În finalul cuvântului de învățătură, părintele Florian a spus: „C[latoria Postului Mare începe cu o reîntoarcere la „punctul de plecare”, lumea Creației, Căderii și Răscumpărării, o lume în care toate lucrurile vorbesc de Dumnezeu și reflecta slava Sa, în care toate întamplarile sunt îndreptate spre Dumnezeu, în care omul găsește adevărata dimensiune a vieții sale și, având temelia în aceasta, face pocaință”. 

Galerie Foto

  • Canonul cel Mare 
    Canonul cel Mare
  • din slujba 
    din slujba
  • ... 
    ...
  • in Sf Altar 
    in Sf Altar
  • candele 
    candele
  • din timpul slujbei 
    din timpul slujbei
  • la final 
    la final
  • smerenie 
    smerenie

Comentarii

Comenteaza

Adresa dvs. de email nu va fi publicată.

Cancel