Prima saptamana a Postului Mare in Biserica noastra

Prima saptamana a Postului Mare in Biserica noastra

 

     

     Iată-ne ajunși, cu ajutorul lui Dumnezeu, și la începutul Postului Mare, perioadă în care Sfinții Părinți au așezat mai multe popasuri duhovnicești, în care noi creștinii ne putem pregăti pentru a ne întâlni mai des cu Hristos Domnul Cel răstignit şi înviat.

     Unul din aceste popasuri este și prima săptămână a Postului Mare, când se oficiază în Biserica Ortodoxă slujba -Canonului cel Mare- (unită cu Pavecernița Mare) care, prin exemplele Sf. Scripturi, ne aduce aminte de starea noastră de păcătoşenie, de necesitatea chemării numelui lui Iisus Hristos în inima noastră şi de importanţa pe care o are pocăinţa în viaţa noastră.

 

              În acest post putem culege virtuțile necesare care întăresc legătura noastre cu Dumnezeu, putem dobândi, prin Sfânta Taină a Spovedaniei, iertarea păcatelor şi simţirea bucuriei prezenţei iubirii Domnului Hristos în viaţa noastră.

 

          Preafericitul Părinte Patriarh Daniel spune cu privire la post: „… noi postim nu pentru că postul este o obligaţie sau o constrângere, ci postim pentru că iubim pe Dumnezeu mai mult decât darurile primite de la El. Postul înseamnă o înfrânare de la bucate şi de la păcate. Înseamnă o înlocuire a alimentelor de origine animală cu cele de origine vegetală care sunt mai potrivite pentru rugăciune pe baza experienţei Sfinţilor Părinţi nevoitori. Oamenii când postesc vor să arate că preţuiesc pe Dumnezeu Dăruitorul mai mult decât darurile materiale trecătoare şi limitate şi anume, renunţăm la hrana materială pentru a spori hrana spirituală sau duhovnicească şi aceasta pentru că foarte adesea când ne îmbuibăm uităm de Dumnezeu. Uităm că şi sănătatea şi tot ceea ce susţine viaţa noastră sunt daruri de la Dumnezeu. În timpul Postului încercăm să nu mai fim înrobiţi lucrurilor materiale, ci să regăsim libertatea noastră în legătura de iubire, de ascultare şi de convorbire cu Dumnezeu. Aşadar, postul nu este o pierdere. Ci o schimbare de priorităţi. Mai întâi de toate dorim să ne hrănim cu prezenţa iubitoare a lui Hristos în viaţa noastră”.

           

             Canonul cel Mare a fost scris de Sf. Andrei Criteanul († circa 740 d.Hr ) este un profund dialog duhovnicesc, al omului păcătos cu propria conştiinţă, care-i atrage atenţia asupra celor săvârşite.

 

             Astăzi 18 martie 2013, începând cu orele 17:00 și în parohia noastră a fost oficiată Slujba Pavecerniței Mari, împreună cu Canonul Sfântului Andrei Criteanul, care se săvârșește în fiecare seară din prima saptamana (tot de la orele 17), până joi inculsiv și în a cincea săptămână din Postul Paștilor (în ziua de miercuri, când se citește în întregime).

Galerie Foto

  • partea a II a Canonului cel Mare 
    partea a II a Canonului cel Mare

Comentarii

Comenteaza

Adresa dvs. de email nu va fi publicată.

Cancel