Cu ajutorul lui Dumnezeu si anul acesta in zilele de 29 si 30 noiemnbrie ne-am putut ruga împreuna la marea sarbatoare natională, închinată Sf. Apostol Andrei - ocrotitorul spiritual al Romaniei - și am parcurs impreuna o parte din spatiul Dobrogei(Betleemul românesc), locul de început al mântuirii noastre, vizitând Mănăstirile: Man. Dervent, acolo unde este Izvorul Sfântului Apostol Andrei, Man. Sf. Ioan Botezătorul (Lipnita) cu moaștele sf. Ioan Botezatorul si ale Sf. Mucenic Dasie și Manastirea Strunga, unde am participat la slujba Acatistului Sfantului Andrei, dupa care la Slujba Vecerniei.
Am ajuns apoi la Pestera Sf. Apostol Andrei, unde ne-am inchinat la sfintele moaste ale Sfantului Andrei, Sf. Iacob, al Ierusalimului, Sf Mucenici Epictet si Astion, participand la Sfânta Liturghie, oficiată de un ales sobor de ierarhi (ai Sf. Sinod al B.O.R. dar si din Bisericile Surori: Grecia si Bulgaria), in frunte cu I.P.S. TEOFAN, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, alaturi de foarte multi preoti si diaconi.
Praznuit in fiecare an in ziua de 30 noiembrie, Sf. Apostol Andrei, ocrotitorul si increstinatorul Romanie, se bucura de o evlavie deosebita in randul tuturor crestinilor din tara noastra, dar in mod special in aceasta parte a tarii, Betlemul Romanesc, Dobrogea.
Istoriografia, bazata pe izvoare literare( Eusebiu de Cezareea), arata ca, dupa tragerea la sorti, Sfantul Apostol Andrei a primit misiunea de a predica Evanghelia Domnului si Mantuitorului Hristos si in vechea provincie a Dobrogei, Scytia Minor.
Potrivit cercetatorilor, locul in care a salasluit si s-a rugat Sf. Apostol Andrei, intaiul chemat la apostolat, a fost pestera unde, actualmente, exista o Sfanta Manastire.
Locasul de cult este unicat in spatiul monastic, deoarece include primul Sf. Altar crestin de pe teritoriul romanesc. In apropierea manastirii se afla un izvor, care, asemeni celui de la manastirea Dervent, este facut de Sfantul Apostol Andrei, lovind cu toiagul in piatra, acolo unde anul acesta s-a sfintit Capela ridicata la locul acestui izvor.
Comentarii