Pelerinaj la Sfanta Cuvioasa Parascheva -2013

Pelerinaj la Sfanta Cuvioasa Parascheva -2013

 

Pelerinaj pe Calea Sfintilor, prieteni ai lui Dumnezeu

 

Biserica Ortodoxă îi cinstește pe sfinți deoarece ei sunt, după cuvintele Sfintei Scripturi: cetățeni și casnici ai lui Dumnezeu”(Efeseni 2, 19).
 

     Potrivit învățăturii Bisericii, dar și numeroasele mărturii ale oamenilor, știm că sfinții ascultă  rugăciunile noastre și le duc către Dumnezeu, fiind mijlocitori pentru noi înaintea Tronului Ceresc al Preasfintei Treimi.

 

     Aceste mărturii scripturistice, dar și omenești, au fost motivul hotărârilor Sinoadelor Ecumenice și locale, care au rânduit ca sfinții să fie cinstiți în chip deosebit, având fiecare rânduită o zi specială de prăznuire, slujbe speciale, rugăciuni și icoane pictate cu chipul și numele lor. 

 

     Dar, cea mai importantă mărturie, că sfinții sunt socotiți prieteni ai lui Dumnezeu, ne-o oferă Sf. Evanghelist Ioan, făcând referire la cuvintele lui Hristos Domnul: „Voi sunteţi prietenii Mei, dacă faceţi ceea ce vă poruncesc. De acum nu vă mai zic slugi, că sluga nu ştie ce face stăpânul său, ci v-am numit pe voi prieteni, pentru că toate câte am auzit de la Tatăl Meu vi le-am făcut cunoscute. Nu voi M-aţi ales pe Mine, ci Eu v-am ales pe voi şi v-am rânduit să mergeţi şi roadă să aduceţi, şi roada voastră să rămână, ca Tatăl să vă dea orice-I veţi cere în numele Meu”(Ioan 15, 14-16).

 

     Sfinții ne îndeamnă la rugăciune, deoarece ei înșiși se roagă pentru toata lumea, pentru pacea comună și necesara tuturor, așa cum scrie Sf. Apostol Pavel: „Îmbrăţişaţi-vă unii pe alţii cu sărutare sfântă. Sfinţii toţi vă îmbrăţişează”(II Corinteni 13,12), dar mai ales se roagă pentru desăvârșirea noastră: „Căci ne bucurăm când noi suntem slabi, iar voi sunteţi tari. Aceasta şi cerem în rugăciunea noastră: desăvârşirea voastră… Deci, fraţilor, bucuraţi-vă! Desăvârşiţi-vă, mângâiaţi-vă, fiţi uniţi în cuget, trăiţi în pace şi Dumnezeul dragostei şi al păcii va fi cu voi” (II Corinteni 13, 9,11). 

 

     Sfinții se fac pentru noi modele și pilde de lăudat în viața aceasta, când viața lor, aparent neupdatată (după un limbaj modern) căutărilor lumii de astăzi: de bogăție, de slavă, de cinste, de mărire, de siguranță, de confort, viața lor se vădește ca fiind mai adevărată decât a noastră.

 

     Prietenii (Sfinții) lui Dumnezeu petrec împreună în împărăția lui Dumnezeu, dar și aici pe pământ, deoarece vedem cum în zilele de prăznuire ale unor sfinți, ei sunt adunați în comuniune, un exemplu având în sărbătoarea Sfintei Cuvioase Parascheva, care nu a fost singură de ziua ei, deoarece i s-au alăturat mereu atâția sfinți, începând cu Sfântul Apostol Andrei, iar astăzi, Sfântul Simeon din Muntele Minunat.

 

     Această împreună petrecere și comuniune ne arată că ei înșiși au aceeași luptă de purtat, dar și aceeași  credință și mărturisire în Domnul Hristos, pentru ca și noi, cu aceeași credință și dragoste, să ne apropiem de sfintele lor moaște.

 

     Sfântul Ioan Gură de Aur, când spune: „știind acestea, iubiţilor, să alergăm la mijlocirea sfinţilor, dar să nu ne mărginim la aceasta, ci să lucrăm şi noi cum se cuvine, după pilda pe care ne-au dat-o ei”.

 

     Urmând exemplul comuniunii dintre sfinți, și anul acesta, ca în fiecare an, ne-am adunat într-un grup, binecuvântat de Dumnezeu, de 52 de persoane prezente cu trupul, deoarece fiecare dintre noi a avut în minte și în rugăciune mult mai multe persoane, pentru a merge împreună (preoți și credincioși) să ne rugăm la Moaștele Sf. Cuvioase Parascheva.

 

     După un timp de 11 ore,  poate insuficient pentru a ne aduce aminte de toate păcatele și a ne ruga Cuvioasei noastre Maici Parascheva pentru toți, în momentul în care ajungem cu trupul în fața sfinților prezenți la Iași, nimeni dintre noi nu se gândește că ar putea fi respins sau disprețuit din cauza neputințelor, păcatelor și slăbiciunilor noastre, văzând în acest lucru un semn al iubirii sfinților lui Dumnezeu, pentru că ei ne așteaptă și ne înțeleg, mai ales Însuși Dumnezeu ne înțelege și nu dorește de la noi decât să punem începutul cel bun, deoarece la Dumnezeu nu este un trecut rău din momentul în care există un prezent bun, așa cum spunea Părintele Arsenie Papacioc.

 

    Mulțumim lui Dumnezeu pentru că ne-a făcut parte să fim și noi prezenți la bucuria comuniuni dintre cer și pământ, dintre sfinți și oameni ce doresc unirea lor în duh și adevăr.

 

                                                        Slavă lui Dumnezeu pentru toate!                                                

                                                                                               (articol de Alexandru-Mirel Lăudat)

Galerie Foto

  • iasi, 2013 
    iasi, 2013
  • in pelerinaj 
    in pelerinaj
  • baldachin 
    baldachin
  • baldachin 2 
    baldachin 2
  • catedrala 
    catedrala
  • ... 
    ...
  • pelerini 
    pelerini
  • expozitie cu vanzare 
    expozitie cu vanzare
  • dupa inchinare 
    dupa inchinare
  • o parte a grupului 
    o parte a grupului