Istoricul Bisericii Bolintin Deal I

Istoricul Bisericii Bolintin Deal I

         Comuna Bolintin Deal este asezata la vest de Capitala si in partea de nord-est a judetului Giurgiu, la circa 17 km. de Bucuresti si 100 km. de orasul Giurgiu.  Numele localitatii este legat de Manastirea Bolintin care a existat prin aceste locuri inca de la inceputul secolului al XV - lea, cand fiul lui Mircea cel Batran, Mihail, daruieste acesteia toate pamanturile dintre apele Ciorogarla, Sabar  si Arges.

 
     Istoria bisericii cu hramurile Sfantul Nicolae si Sfantul Manuil, este legata de neamul boierilor Băleni, ctitor fiind Emanuil  Baleanu, una din personalitatile de prim rang ale vietii publice romanesti de la Tudor Vladimirescu si pana in preziua marilor reforme ale lui Cuza. In anul 1860, Emanoil Baleanu incepe inaltarea bisericii la Bolintinul din Deal, pe locul unde inainte fiintase o alta biserica cu hramul Adormirea Maicii Domnului. Din pacate ctitorul nu va apuca sa o vada ispravita, murind cu putin timp inainte, biserica fiind terminata de catre fiul sau, Emanoil II Baleanu in 1862.
 
        La Bolintin Deal au fost inhumati mai multi membri ai familiei Baleanu, ale caror morminte se pastreaza si in zilele noastre. In afara lui Emanoil II, mort in 1912, s-au mai ingropat: Elena, sotia lui Emanoil Baleanu, fiica lui Constantin Balaceanu, decedata pe 16 februarie 1865, la varsta de 45 de ani; Elisabeta (Eliza), sotia lui Emanoil II si fiica generalului Ioan Emanoil Florescu, moarta la 3 iunie 1885, in varsta de 28 de ani; Elena, sotia lui Gheorghe, fratele lui Emanuel I si fiica lui Nicolae Mavrocordat, moarta in 1877, la 29 de ani; Grigore, fiul lui Emanoil II si frate geaman cu Elisabeta, amandoi nascuti la Bolintin Deal pe 2 iunie 1885, mort dupa cateva zile, la 9 iunie.
 
        Deși ctitor al bisericii din Bolintin Deal, Emanoil  Baleanu va fi inmormantat in cavoul familiei din Cimitirul Serban Voda-Bellu.
 
      Biserica are forma de corabie, cu sanurile putin pronuntate, care nu-i dau totusi forma de cruce. Este zidita din caramida arsa, are o singura turla asezata deasupra tindei, facuta din zid, inalta de 14 metri.
 
       În decursul timpului, aici au slujit Preotul Vasile, Ioan Duhovnicul, Preotul Cristea, Preotul Ionascu, Preotul Stefan Popescu, Preotul Anghel Bujoreanu, Preotul Nicolae Ionescu, Preotul Ion Stancu, Preotul Constantin Ionescu, Preotul Marin Georgescu, Preotul Nae Stefan, Preotul Anastase Georgescu, Preotul Ioan Lazaroiu, Preotul Popescu Dumitru Mugurel.

      De la zidire pana in prezent a suferit mai multe reparatii dintre care se cunosc urmatoarele: în urma marelui cutremur din anul 1940, prabusindu-se clopotnita si degradandu-se toata zidirea, s-a refacut clopotnita, din lemn, si s-au executat reparatii generale la ziduri si acoperis; in anul 1952 s-au facut reparatii radicale la zidarie, interior si exterior, precum si la tavane; in anul 1964 s-a introdus lumina electrica; in anul 1965 s-a reconstruit clopotnita, de aceasta data din caramida; in anii 1985 - 1987 s-au efectuat reparatii capitale, atat la exterior cat si la interior si s-a executat pictura noua, in tehnica fresco, sub supravegherea P.C. Pr.Popescu Dumitru Mugurel, care in anii 2006-2007 a schimbat tamplaria, a introdus incalzirea centrala, a mochetat pardoseala si a impodobit cu mobilier  Sfanta Biserica.
 
      La 1 dec. 2007, a fost numit ca preot coslujitor, de către Preasfintitul Parinte Dr. Ambrozie, Întâiul Episcop al Eparhiei Giurgiului, P.C. Pr. Pisculungeanu Florian, care la 1 feb. 2009 a fost instalat ca preot paroh, preot coslujitor fiind numit P.C. Pr. Avram Anania.
                                                   
      Începând cu aceasta data, cu binecuvantarea Preasfintitul Parinte Dr. Ambrozie, s-au demarat ample lucrari la nivelul parohiei, fiind realizate urmatoarele: schimbarea totala a acoperisului si invelirea cu tabla de cupru, refacerea exteriorului bisericii și schimbarea gardului de la intrare în Sf. Biserică, uși din stejar masiv, amenajarea curții, împodobirea cu obiecte de cult noi (Horos, Sfinte Vase, Sf. Chivot, Sf. Evanghelie, Sfeșnice, Sfinte Cruci, etc.), vesminte și acoperaminte noi, mobilier și tamplarie nouă pentru Sfântul Altar, amenajare pangarului; construirea unei noi case parohiale și utilarea cu cele necesare.

          Lucrările la Biserica „Sfintii Doctori fără de arginti” cu hramul Sfântul Ierarh Luca al Crimeei, aflată în incinta spitalui (vis-a-vis de Biserica mare), ce este situat pe teritoriul parohiei, au fost incununate de succes, deoarece în anul 2012, aceasta a fost sfintită de către Preasfintitul Parinte Dr. Ambrozie,episcopul Giurgiului, în data de 9 noimebrie 2012.
 
         În prezent avem în faza de proiect mai multe edificii (așezământul social+ cantină, clopotniță, pangar și lumânărar, dar și lucrări de amenjare la curtea Sfintei Bisericii) care vor fi începute în anul acesta cu ajutorul lui Dumnezeu.
 
                                     „Slavă lui Dumnezeu pentru toate!!!”
 
        

Galerie Foto

  • Biserica Bolintin Deal 1 
    Biserica Bolintin Deal 1
  • Biserica Bolintin Deal 1 
    Biserica Bolintin Deal 1
  • Catapeteasma 
    Catapeteasma
  • Sfanta Masa 
    Sfanta Masa
  • Sfanta Liturghie 
    Sfanta Liturghie